Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Baba szafranowa (starop.)

27.03.2016 00:11
Jedno z najwspanialszych ciast wielkanocnych, niebanalne i w wyjątkowo "polskim stylu".

25 dag + 75 dag mąki
1/2 l mleka
8 dag drożdży
15 dag cukru
8 żółtek
4 białka
skórka z 1 małej cytryny
szczypta szafranu (namoczyć 3 godziny w kieliszku spirytusu i koniecznie przelać przez sitko)
mała łyżeczka soli
14 dag masła
10 dag rodzynek
3 dag cieniutko pokrojonej i usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej

Z drożdży, letniego mleka i 25 dag mąki robimy zaczyn i stawiamy w ciepłym miejscu aby wyrósł. Gdy to się stanie, dodajemy cukier, żółtka, białka, następnie mieszamy dokładnie resztą mąki, sól i wyrabiamy przez 30 min. Następnie dodajemy roztopione ciepłe masło, rodzynki, skórkę z pomarańczy i dalej wyrabiamy aż ciasto zacznie odstawać od ręki i miski. Formę wysmarujemy masłem i wkładamy tam ciasto, odstawiamy je do rośnięcia. Po tym czasie wstawimy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60 min.
Babę należy oprószyć cukrem pudrem lub polać białym lukrem.

Opowiadanie Marii Jaroszewskiej o pieczeniu bab we dworze na Kresach
Tradycja polskich potraw świątecznych
Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece

[skluczowe]wigilijnepotrawy, wielkanocnepotrawy