11552. CAW - Centralne Archiwum Wojskowe

Ogłoszenia osób poszukujących innych danych niże nazwiska, rodziny i miejsca. Jeśli szukasz informacji np. o kolejarzach, mundurach, orderach, portretach itp - to to jest właściwe miejsce. Spotkasz tutaj osoby specjalizujące się w różnych działach nauk pomocniczych historii.
Nie umieszczaj tu postów że szukasz kogoś (osoby, rodziny) !!!! Jest do tego inny dział!

Odp: CAW - Centralne Archiwum Wojskowe

Postprzez annamaria » 02.02.2012

Witam.
Chcę skorzystać z Pani pomocy w CAW.
Mój ojciec Niewmierzycki Tichon może być Stanisław ur. 6.04.1898 r.
wiem,że był w Legionach i był osadnikiem wojskowym.Mieszkał na Wołyniu. Na liście osadników nie ma.
Nic poza tym nie wiem. Nie wiem jak szukać, pisałam do CAW, odpowiedzieli żeby podać
więcej danych, niestety nic nie wiem. Czy jest możliwe żeby coś znaleść?
Pozdrawiam. Anna
annamaria
Zaawansowany
Zaawansowany

Postprzez aleator » 02.02.2012

Witam!
Najpierw przepraszam Panią Martę, że wtrącam się w ten wątek :)
A teraz zwracam się do Pani annymarii
Znalazłem dwa wpisy dotyczące osób o tym rzadko spotykanym nazwisku. Może się Pani przydadzą?

1. Wpis dotyczy niestety śmierci

Name: Zdzisław Władysław Niewmierzycki
Event: Death
Event Date: 13 May 1941
Event Place: Lublin, Św. Michal, Lublin, Poland
Father: Roman Niewmierzycki
Mother: Nina Skrabina

2. Wpis drugi dotyczy Niewmierzyckiego Kazimierza - inżyniera, zamieszkałego w Bydgoszczy przy ul. Dworcowej 73 (numer telefonu 21 46).

Źródło: 1939 Bydgoszcz District Telephone Directory Image source: Kujawsko-Pomorska Digital Library

Jurek
Szukane nazwiska Bajor, Dryś, Mazur (Zaborów, Wola Przemykowska woj. małopolskie), Jeziorek (Chronów, Uszew woj. małopolskie), Przeklasa (Gromnik woj. małopolskie).
aleator
Aktywny Animator
Aktywny Animator

Postprzez annamaria » 03.02.2012

Dziekuję Panu za zainteresowanie, znam te zapisy, ale to nie moi, przynajmniej na dzień dzisiejszy nie łaczę
tych osób z rodziną mojego ojca.
Mój ojciec w 1912 roku mieszkał z rodziną w Lewkowiczach-Niewmierzycko
koło Owrucza. Po II wojnie został w Polsce i nic o sobie nie mówił.
Na pytania odpowiadał,że żadnej rodziny nie ma, wszyscy zginęli.
Przekręcił nawet swoje nazwisko, dlatego jest mi bardzo trudno
znaleść jakieś ślady. Jest duże prawdopodobieństwo,że przed II wojną
mieszkał w Moczulu k/Ołyki. Nikogo nie mogę z tamtąd znaleść.
Jestem zdeterminowana odnalezieniem potomków ojca rodzeństwa.
Dlatego za każdą wiadomość i za zainteresowanie bardzo dziękuję.
Pozdrawiam serdecznie.Anna
annamaria
Zaawansowany
Zaawansowany

Postprzez grabowska e » 09.02.2012

Witam. Szukam informacji o ojcu mojej babki, który zaginął podczas wojny.
Antoni Latosiński został powołany w sierpniu 1939 roku do jednostki w Toruniu. Ponoć był w 56 pułku piechoty.
Czy jest możliwość potwierdzenia tych informacji?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie.
Ewelina
Szukam informacji o rodzinach: Latosińscy, Kolasińscy, Plita, Boreccy, Skalscy, Barańscy, Maćkiewicz, Brodowscy, Skowrońscy,Grudowscy
grabowska e
Zaawansowany
Zaawansowany
Imię i nazwisko: E.Grabowska

Postprzez Iros » 11.02.2012

Tu trzeba by się jeszcze zastanowić. Zgodnie z Monitorem Polskim Antoni Latosiński służył w 66 Pułku Piechoty. Być może się pomylili w numerze, bo żonę pomylili z córką, ale ... Kolejna sprawa to ten Toruń. 56 pp stacjonował w Krotoszynie, 66 pp w Chełmnie, a w Toruniu 63 pp.

Monitor Polski
Iros
Aktywny
Aktywny

Postprzez grabowska e » 12.02.2012

Dziękuję za informacje a zwłaszcza za egzemplarz Monitora Polskiego. Z tą pamięcią jest tak, że z czasem się zaciera. Zapewne ta informacja, którą otrzymałam była jednak niedokładna. Pewniejsza jest ta z 66 pułkiem Czy możliwe, że dostał wezwanie z jednostki w Toruniu a ostatecznie stacjonował w Chełmnie? Podzielę się tymi informacjami z rodziną. Często w takich przypadkach jednak coś się komuś przypomni.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
Szukam informacji o rodzinach: Latosińscy, Kolasińscy, Plita, Boreccy, Skalscy, Barańscy, Maćkiewicz, Brodowscy, Skowrońscy,Grudowscy
grabowska e
Zaawansowany
Zaawansowany
Imię i nazwisko: E.Grabowska

Postprzez arch05 » 18.02.2012

Witam,
Poszukuję informacji dotyczących mojego prapradziadka - Jan Załuska ur. 1788r w Załuskach - Lipniewie. Był ułanem 7 pułku w wojsku Księstwa Warszawskiego (za K.J.Poniatowskiego). Czy jest szansa na znalezienie w CAW jakichkolwiek bliższych informacji na jego temat?
arch05
Zainteresowany
Zainteresowany

Postprzez annamika5 » 25.02.2012

Witam!

Znalazłem takie wpisy:

Rymut Józef, C. W. Art., (22 p. a. p.)

Jurek[/quote]

Bardzo dziękuję za zainteresowanie płk Józefem Rymutem. Znalazłam sporo informacji, także te, które Pan podaje. Umieściłam biogram płk Rymuta w Wikipedii. Jednak zakwestionowano zdanie na temat okoliczności śmierci i musiałam je wykreślić z powodu braku dowodów na piśmie. Płk Rymut zginął na poligonie śmiertelnie ranny podczas ćwiczeń wojskowych w 1946 r. Byli tam także dowódcy radzieccy. Z relacji rodziny wiem, że śmierć nie była przypadkowa. Był niewygodny dla nowej władzy i nie mógł się pogodzić z nowym porządkiem w Polskiej Armii. Zwracałam się do IPN i zasugerowano mi, by szukać informacji w CAW. Interesuje mnie czy są w CAW-ie jakieś informacje na temat tragicznej śmierci Rymuta.
annamika5
Veni vidi i znikli
Veni vidi i znikli

Postprzez Henry68 » 26.02.2012

Witam!
Chciałem zapytać czy CAW jest już czynny i czy można już prowadzić poszukiwania.Pozdrawiam!
Henry68
Aktywny
Aktywny

Postprzez Iwona » 26.02.2012

Powinna być informacja na stronie http://www.caw.wp.mil.pl/strona_gl.htm
Iwona
Kreator Forum
Kreator Forum
Imię i nazwisko: Iwona Laptaszynska

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do INNE SZUKANIE