Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.
artykuł edytowano poprawnie

Suflet poziomkowy

17.07.2020 09:02
edytuj
Suflet poziomkowy

Ćwierć kg. masła, 25 dkg. mąki, 20 dkg. cukru, zapach z cytryny i wanilii, 1 całe jajo, 2 żółtka, zagnieść wszystko razem, rozciągnąć na blaszkę lub tortownicę i odpiec do złotawego koloru. Następnie litra poziomek surowych przefasować przez włosienne sito, dać do rondla, wsypać 1/4 kg. cukru, zagotować mocno do próby, ubić pianę z 5 do 6 białek, zaparzyć ją ową poziomkową masą, ułożyć tę masę na upieczony blat, ukarbować nożem, posypać grubym cukrem, dać do pieca na parę minut i wydać na stół.

[Tarnawska Romualda, Kuchnia jarska stosowana w lecznicy dr Apolinarego Tarnawskiego w Kosowie, Lwów 1901]

Odpowiedz