Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.
artykuł edytowano poprawnie

Kapusta nadziewana (2)

24.07.2020 08:13
edytuj
Kapusta nadziewana

Weź funt młodej wieprzowiny i kawałek słoniny, posiekaj razem, włóż do głębokiej miski, a dodawszy garść płukanego ryżu, trochą soli, tłuczonego pieprzu i dwa całe jaja, wymieszaj należycie, potem powykrawaj zioberka z listków kapuścianych, w miejsce których nakładź powyższej siekanki, obwiąż mocno i włóż do garnka z kapustą cienko pokrajaną, niech się przez parę godzin zagotuje. Dalej zrób rzadką zapraszkę, wrzuć w nią trochę drobno pokrajanej cebuli, a gdy zawre, włóż kapustę i gotuj przynajmniej przez godzinę. Przed wydaniem wlej kwaterkę śmietany, obłóż siekanką i cienko pokrajaną szynką.

[Franciszek Chocieszyński - Praktyczna Kucharka Przepisy Praktyczne - Tanie Przyrządzania Wszelkich Potraw. Poznań 1884. ]

Odpowiedz