20655. Pyzy z szynka

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Pyzy z szynka

Postprzez Ludwik » 21.05.2013

Pyzy z szynka

Składniki:

3 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, soli, 26 gramów drożdży, 3—4 jaja, 20 deka szynki, 20 deka świeżej słoniny, 1—2 suchar¬ki, 3—4 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe, zrobione jak na bułeczki, rozwałkować, nałożyć po¬krajaną w drobne kostki szynką i świeżą słoniną podsmażoną z cebulką w maśle, zwinąć, pokrajać w kawałki, umoczyć ręce w maśle i utarzać w nim każdy kawałek, ułożyć w formie masłem wysmarowanej i osypanej sucharkiem, wstawić do rondla, w którym powinno być trochę wrzącej wody, przykryć i gotować na parze.

Życzymy smacznego!



:ksiazka:
Bibliografia (spis)
[W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938 r.]
Avatar użytkownika
Ludwik
Kreator Forum
Kreator Forum
Medale: 2
Nazwiska, książki (1) Wartościowy artykuł (1)

Re: Pyzy z szynka

Postprzez mantra » 29.05.2017

Prosty, szybki przepis :), na pewno jeszcze dziś spróbuje zrobić pyzy z szynką:)
mantra
Veni vidi i znikli
Veni vidi i znikli


Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje



cron