32630. Uszka z jabłkami

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Uszka z jabłkami

Postprzez Marcin » 26.12.2017

uszka_z_jabłkami_m.jpg


Obrać 3-4 duże jabłka ze skóry, zetrzeć na tarce. Dodać cukier, cynamon, wanilię.

Ciasto tradycyjne, drożdżowe, może być z dodatkiem jajka lub bez.
Przygotowanie ciasta: 2 opakowania suchych drożdży, sypiemy do ciepłego mleka z cukrem I odstawiamy w ciepłe miejsce. Rozbić jajko, dodać 0,5 litra mleka, łyżkę oleju I trochę mąki (gęsta masa). Powoli połączyć z masą drożdżową, okryć ręcznikiem niech urośnie. Dodać cukier lub sól, zależy od nadzienia w przypadku jabłek na słodko. Ciasto zagniatamy dodając mąkę taky aby nie kleiło się do wałka.

(Ciasto trzeba wąchać w trakcie przygotowywania, jeśli za bardzo pachnie drożdżami trzeba dodać mąki)

(nad. Krystyna Zienkiewicz - Wilno)

uszka_z_jabłkami_surowe_m.jpg


"Ateista - to ktoś wierzący w brak wiary, i twierdzący że wierzenie jest bez sensu"
Avatar użytkownika
Marcin
Administrator
Administrator
Lokalizacja: Kraków
Medale: 1
Pomoc techniczna (1)
Imię i nazwisko: Marcin Niewalda

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje