32876. Sos staropolski na Wielkanoc

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Sos staropolski na Wielkanoc

Postprzez Genealogia Polakow » 01.04.2018

sos.jpg


3 ugotowane żółtka utrzeć na masę z sokiem z 3 cytryn.
Masę rozprowadzić 1/4 l gęstej lekko kwaśnej śmietany
Dodać 2 pęczki drobnego szczypiorku, czubatą łyżkę utartej na miazgę cebuli, troszkę drobniutko posiekanej pietruszki oraz 1/2 łyżki ŚWIECONEGO chrzanu.
Na koniec dodajemy 3 drobniutko posiekane białka (ugotowane na twardo).

Sos przygotować najlepiej min. 2 godziny przed podaniem aby "dojrzał". Podawać do wszelkich zimnych mięs, także w galarecie, jaj na twardo i nawet ryb, także do "sztuki mięsa".



:arrow: Tradycja polskich potraw świątecznych
Avatar użytkownika
Genealogia Polakow
Kreator Forum
Kreator Forum
Lokalizacja: Kraków
Medale: 1
Uzyskanie dokumentów (1)
Imię i nazwisko: Biuro Poszukiwan GP

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje



cron