1732. Marynowany sum lub węgorz

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Marynowany sum lub węgorz

Postprzez Ludwik » 06.12.2008

Weż suma lub węgorza, zdejm skórę, pokrój na kawałki i prostym pieprzem tartym posyp, niech tak przez sześć godzin postoi. Potem wytrzyj płótnem, ułóż na blachę wysmarowaną oliwą lub masłem klarowanym; po ułożeniu pokrop masłem albo oliwą po wierzchu i staw do gorącego pieca, niech się piecze, gdyby z obu stron nabyła koloru żółtawego; poczem zdejm z blachy, daj ostygnąć, włóż do baryłek od śledzi holenderskich, dodaj do niej trochę rozmarynu, liści bobkowych, kilka kawałków imbieru, wlej ostu dobrego do każdej baryłki po kwarcie, po łyżce oliwy dobrej, a zadniwszy szczelnie postaw i często przewracaj.
Avatar użytkownika
Ludwik
Kreator Forum
Kreator Forum
Medale: 2
Nazwiska, książki (1) Wartościowy artykuł (1)

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje