Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Marynowany sum lub węgorz

6.12.2008 15:22
Marynowany sum lub węgorz

Weż suma lub węgorza, zdejm skórę, pokrój na kawałki i prostym pieprzem tartym posyp, niech tak przez sześć godzin postoi. Potem wytrzyj płótnem, ułóż na blachę wysmarowaną oliwą lub masłem klarowanym; po ułożeniu pokrop masłem albo oliwą po wierzchu i staw do gorącego pieca, niech się piecze, gdyby z obu stron nabyła koloru żółtawego; poczem zdejm z blachy, daj ostygnąć, włóż do baryłek od śledzi holenderskich, dodaj do niej trochę rozmarynu, liści bobkowych, kilka kawałków imbieru, wlej ostu dobrego do każdej baryłki po kwarcie, po łyżce oliwy dobrej, a zadniwszy szczelnie postaw i często przewracaj.