Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Pyzy z szynką

21.05.2013 15:42
Pyzy z szynką

Składniki:

3 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, soli, 26 gramów drożdży, 3—4 jaja, 20 deka szynki, 20 deka świeżej słoniny, 1—2 suchar¬ki, 3—4 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe, zrobione jak na bułeczki, rozwałkować, nałożyć po¬krajaną w drobne kostki szynką i świeżą słoniną podsmażoną z cebulką w maśle, zwinąć, pokrajać w kawałki, umoczyć ręce w maśle i utarzać w nim każdy kawałek, ułożyć w formie masłem wysmarowanej i osypanej sucharkiem, wstawić do rondla, w którym powinno być trochę wrzącej wody, przykryć i gotować na parze.

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938 r.]

Komentarze (1)

29.05.2017 09:18
Prosty, szybki przepis , na pewno jeszcze dziś spróbuje zrobić pyzy z szynką:)