Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Chłodnik z wisien

22.05.2013 17:49
Chłodnik z wisien

Składniki:

2 1/4 litra wisien, 30 deka cukru, 1 1/2 szklanki czerwonego wina, trochę cynamonu, 2-3 goździki. Do tego biszkopciki.

Sposób przygotowania:

2 1/4 litra dojrzałych wisien, obranych z ogonków, utłuc z pestkami, wsypać trochę cynamonu, parę utłuczonych goździków i przełożyć to wszystko na parę godzin do glinianego naczynia; po czym wycisnąć przez serwetę, zaprawić 30 deka cukru, wlać 1/2 szklanki czerwonego wina, go­towanej i ostudzonej wody i wydać z biszkopcikami.

Można zamiast wina wlać 3/4 litra rzadkiej kwaśnej śmietany.

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938 r.]