Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Zupa z głogu inaczej

22.05.2013 17:51
Zupa z głogu inaczej

Składniki:

1 1/4 litra świeżego głogu, 1 szklanka wina, 4 żółtka, trochę cynamonu, 1 szklanka śmietany, 1 łyżka mąki, 20 deka cukru, 2-3 goździki.

Sposób przygotowania:

Zagotowawszy głóg z wodą i szklanką wina, przefasować. Wziąć cztery żółtka, jedną szklankę śmietany, łyżkę dobrej mąki, rozbić to wszystko z 20 deka cukru i korzeniami, zmieszać z gorącym płynem z głogu, ogrzać i wlać do wazy przez sito.

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938 r.]