Strony rodzinne
Powstanie Styczniowe
Narzędzia
Ziemiaństwo
Materiały
Archiwum zdjęć
Forum
Kontakt
Zarejestruj się
lub
Zaloguj się
Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.
Strona główna
>
Forum
>
CZYTELNIA - Dynamiczne encyklopedie, słowniki, zbiory danych
>
Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje
>
Zupa z suszonych czernic
Zupa z suszonych czernic
Ludwik
22.05.2013 18:12
Zupa z suszonych czernic
Składniki:
2 1/4 litra świeżych lub 3 szklanki suszonych czernic, trochę cynamonu, 1 1/2 szklanki wina, 30 deka cukru, 2-3 goździków.
Sposób przygotowania:
2 1/4 litra świeżych czernic lub 3/4 litra suszonych zalać wodą, aby dobrze je objęła, ugotować, rozbić mocno, przecedzić, wlać 1 1/2 szklanki wina, wsypać 30 deka miałkiego cukru, trochę cynamonu, parę goździków, zagotować i wylać na grzanki.
Zamiast wina można tę zupę zaprawić 1 1/2 szklanką świeżej, kwaśnej śmietany.
Życzymy smacznego!
Bibliografia
[W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938 r.]