Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Rosół z ryby z farszem

22.05.2013 18:14
Rosół z ryby z farszem

Składniki:

1 1/4 kilo ryby drobnej, soli, 2-3 cebul, 1 mar­chew, 10-12 ziarn pieprzu angielskiego, 1 pietruszka, 1 selera, 1 por, parę liści bobkowych; można też 1 1/2 szklanki śmietany. Na farsz 40 deka ryby, 1 łyżka masła, 13 gram mąki, 1/2 bułki francuskiej, 1/3 część szklanki mle­ka, 1 cebula, trochę pieprzu.

Sposób przygotowania:

Nastawić smak z rozmaitej włoszczyzny, wrzucić kwartę jażgarzy, kara­si lub innej drobnej rybki, ugotować i przecedzić. Zrobić farsz ze szczupaka lub innej większej ryby, ugotować, pokrajać w talerzyki, wsypać do wazy z posiekaną zieloną pietruszką lub koprem i zalać smakiem zgoto­wanym. Chcąc tę zupę mieć kwaskowatą, zabielić 1 1/2 szklanką śmietany.

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938 r.]