1 1/4 kilo drobnej ryby, 1 1/4 – 1 1/2 kilo dużej ryby, 10-12 ziarn pieprzu angielskiego, 1 szklanka madery, 1 główka kalafiorów lub 10 sztuk szparagów, 2 marchwi, 1 pietruszka, 1 selera, 1 por, 1-2 cebul, soli, 2-3 liści bobkowych, 1 cytryna.
Sposób przygotowania:
Ugotować smak z różnej drobnej ryby, najlepiej z jażgarzy, przecedzić przez serwetę i wycisnąć ile można gęstwinę. Włożyć pokrajaną i osoloną sterlę, ugotować szumując, pokrajać cytrynę w talerzyki, włożyć ją do wazy i zalać wrzącą zupą, do której można wlać szklankę madery lub innego mocnego wina.
Życzymy smacznego!
Bibliografia
[W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938 r.]