Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Barszcz z fasolą

22.05.2013 20:53
Barszcz z fasolą

Barszcz jest tym lepszy, im bardziej gęsty, bowiem często występuje jako potrawa jednodaniowa.

Składniki:

10 dkg fasoli, 2 marchwie, 2 pietruszki, 1 mniejszy seler, 3 spore pomidory lub 2 łyżki gęstego przecieru, por, 1/4 kg buraków, 1 cebula, kilka liści kapusty białej albo włoskiej 1/2 l. kwasu buraczanego, garść siekanej natki albo kopru, pół szklanki śmietany 18-22 proc., tłuszcz, przyprawy: sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy.

Sposób przygotowania:

Fasolę przebrać, umyć i namoczyć na noc. Ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła. Warzywa obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, zalać 1,5 l wrzątku, osolić, dodać pokrojoną w grube paski kapustę oraz łyżkę tłuszczu [masło, smalec], posolić i ugotować. Można też wkroić razem z warzywami pocięte w kostki ziemniaki. Kiedy warzywa już dojdą, włożyć fasolę, wlać kwas buraczany i uduszone ma maśle, obrane ze skórki pomidory (lub przecier) oraz ziele angielskie i liść laurowy. Zaprawić śmietaną, jeszcze raz krótko zagotować. Gdy trzeba, dosolić, dodać cukru do smaku (ma być winny) i posypać natką lub koprem, albo tym i tym.

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[oprac. Zuzanna Śliwa]