Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Prawdziwy barszcz ukraiński

22.05.2013 20:54
Prawdziwy barszcz ukraiński

Składniki:

3/4 kg wołowiny z kością, 1/2 kg kapusty białej, kilka buraków, 15 dkg przecieru pomidorowego, 1/2 kg ziemniaków, 2 marchwie, 1 korzeń pietruszki, 2 cebule, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego, 5 dkg masła, łyżka octu, łyżka cukru, 5 ząbków czosnku; przyprawy: sól, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 3 listki laurowe.

Sposób przygotowania:

Mięso ugotować, oddzielić od kości. Wrzucić na patelnię z olejem obrane i pocięte w paski buraki, dodać octu, soli, cukru, przecieru pomidorowego, pół szklanki bulionu i dusić do miękkości.

Na drugiej patelni podsmażyć na maśle pokrojoną w kostki cebulę, dodać pociętą w paski marchew i pietruszkę. Poddusić.

Do wywaru mięsnego wrzucić obrane ziemniaki, zagotować i dodać drobno poszatkowaną kapustę. Gotować ok. 15-17 min. Dodać zawartość obu patelni, pomieszać. Przyprawić pieprzem, zielem angielskim, liściami laurowymi i dosolić. Gotować jeszcze 15 min.; pod koniec wlać zasmażkę z mąki i masła, zmiażdżone ząbki czosnku i pociętą natkę. Odstawić na ok. 1-1,5 godz. Do każdego talerza włożyć porcję mięsa wołowego, łyżkę śmietany, zalać podgrzanym barszczem; całość posypać natką pietruszki i koprem

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[oprac. Zuzanna Śliwa]