Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Lwowski barszcz z młodych warzyw

22.05.2013 20:55
Lwowski barszcz z młodych warzyw

Składniki:

1/2 kg młodych buraków, po 10-15 dkg młodej marchwii, selera, pietruszki, 1/4 kg mięsa wołowego, 1/4 l śmietany, 10 dkg masła, 2 łyżki mąki pszennej, ząbek czosnku, majeranek, pieprz, sól, cukier, cytryna, ok. 2 l. wody. 1 kg ziemniaków.

Sposób przygotowania:

Mięso zemleć i podsmażyć na patelni z połową masła, dokładając obrane i starte na tarce warzywa. Po ok. 10 min. podsmażania przełożyć mieszankę do garnka i dolać 2 l. wody. Posolić. Gotować przez ok. 30-40 min. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sok z cytryny, ewentualnie nieco cukru. Rozkłócić mąkę ze śmietaną, wlać do zupy, pogotować jeszcze ok. 2 min., na koniec posypać pieprzem i majerankiem. Równocześnie ugotować w osolonej wodzie obrane ziemniaki. Po odcedzeniu pognieść je z resztą masła. Podawać do barszczu na osobnych talerzykach.

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[oprac. Zuzanna Śliwa]