Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Zupa z chleba po litewsku

22.05.2013 20:58
Zupa z chleba po litewsku

Składniki:

30-40 dkg ciemnego żytniego chleba, tyleż samo dobrze uwędzonej szynki (może być też ogonówka lub baleron) , listek laurowy, sól, pieprz, śmietana.

Sposób przygotowania:

Szynkę pociąć w drobną kostkę, zalać 2 l zimnej wody i gotować przez 3o minut. Dodać pokrojony w kostkę chleb, liść laurowy, dosolić, posypać pieprzem. Odstawić z ognia, wlać 1/4 l kwaskowatej śmietany i pomieszać. Można ewent. dorzucić łyżkę pokrojonej drobno natki pietruszki.

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[oprac. Zuzanna Śliwa]