Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Prawdziwie polski krupnik

22.05.2013 20:59
Prawdziwie polski krupnik

Jest to zupa tak pożywna, że może zastąpić obiad dwudaniowy. Istnieje kilka wersji krupniku; każda równie smaczna. Podamy jedną z prostszych.

Składniki:

Kości od schabu, marchew, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, 2-3 suszone grzyby, 15 dkg kaszy perłowej jęczmiennej, 2 łyżki śmietany, masło, ziemniaki, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Kości od schabu (warto poszukać, są najlepsze) gotować przez 1/2 godziny w 2,5 l wody. Dodać pokrojone w kostkę warzywa, uprzednio namoczone i ewen. pocięte w paski grzyby, posolić i gotować jeszcze przez ok. godzinę. Część wywaru (3/4 l) odlać do osobnego naczynia, zaś kości wyjąć, ostudzić, "obrać" z kawałków mięsa, które należy wrzucić z powrotem do zupy.

Odlany wywar doprowadzić do wrzenia i zarzucić kaszą. Gotować do miękkości, dodając łyżkę masła. Połączyć kaszę z wywarem mięsno-jarzynowym, wkroić 4 pocięte w kostkę ziemniaki, gotować ok. 15 min., na końcu posypując siekaną natką. Smak krupniku podnosi też dodatek 2 łyżek śmietany, ale nie jest to konieczne.

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[oprac. Zuzanna Śliwa]