Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Zupa z malin

22.05.2013 21:00
Zupa z malin

Składniki:

3 litry malin, 1 1/2 litra śmie­tanki, 30 deka cukru, 8 żółtek.

Sposób przygotowania:

Przetrzeć trzy litry malin przez gęste sito. Wzdąć 1 1/2 litra słodkiej śmietanki, 30 deka miałkiego cukru, osiem żółtek, trochę malinowej masy; rozbić to mocno, zagrzać, lecz nie zagotować, zmieszać z resztą masy i kilku szklankami gotowanej wody, ogrzać i wydać z grzankami.

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938 r.]

Komentarze (1)

24.08.2015 13:41
Pamiętam z dzieciństwa. Prababcia... A może siostra prababci? Myli mi się, bo u schyłku życia we dwie sobie na gospodarstwie mieszkały... W każdym razie któraś z nich ją robiła. Smak dzieciństwa.