Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Zupa ruska postna

22.05.2013 21:01
Zupa ruska postna

Składniki:

1 1/4 - 1 1/2 kilo dużej ryby, 2-3 liści bobko­wych, kilka ziarn pieprzu angielskiego, trochę majranu, 1 główka kalafiorów Lub 10 sztuk szparagów, 2 marchwi, 1 pietruszka, 1 selera, 1 por, 1-2 cebul, soli.

Sposób przygotowania:

Nastawić smak z różnej włoszczyzny, z korzeniami, jako to: bobkowym liściem, kilku ziarnami pieprzu angielskiego, szczyptą majranu i gotować godzinę. Włożyć przegotowaną, posoloną i pokrajaną w dzwona jakąkol­wiek dużą rybę, ugotować i wydać.

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938 r.]