Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Wigilijna zupa migdałowa (2)

22.05.2013 21:02
Wigilijna zupa migdałowa

Składniki:

1/2 szklanki ryżu, 20 dag słodkich migdałów, 2-3 migdały gorzkie, 5 szklanek mleka, 2 łyżki cukru, łyżka masła, garść rodzynek, szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować na sypko. Migdały sparzyć, obrać i zemleć. Rodzynki opłukać i osączyć. Mleko z cukrem doprowadzić do wrzenia i po dosypaniu migdałów i rodzynek gotować na małym ogniu przez 15 minut. Podawać z ryżem włożonym do wazy z zupą albo ptysiowym groszkiem. Tuż przed podaniem można zaprawić zupę surowym żółtkiem

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków]



[skluczowe]wigilijnepotrawy