Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Zupa z poziomek

22.05.2013 21:05
Zupa z poziomek

Składniki:

3 litry poziomek, 30 deka cukru, 1 szklanka wina, 1 1/2 szklanki śmietany.

Sposób przygotowania:

Przetrzeć trzy litry wybranych poziomek przez gęste sito, wsypać 30 deka miałkiego cukru, włożyć tyle rzadkiej kwaśnej śmietany, aby nią trochę zabielić, wlać szklankę wina, pięć lub sześć szklanek gotowanej wody, wymieszać i zagrzać mocno, lecz nie zagotować.

Wydać z suchar­kami lub gałeczkami z zaparzonego ciasta.

Takim sposobem robi się i zupa z malin.

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938 r.]

Komentarze (1)

11.08.2015 11:41
Ulubione danie mojego prywatnego pana ojca. Ja jednak nigdy się do niego nie przekonałam. Ale pan ojciec rekomenduje