Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Chłodnik

22.05.2013 21:06
Chłodnik

Składniki:

Garść szczawiu i kop­ru, 1 szklanka usiekanej botwiny lub buraczków czerwonych, 2 ogórecz­ki, 3/4 litra śmietany, rosołu i soli do smaku, 4?5 jaj, 40?60 raków.

Sposób przygotowania:

Utrzeć sporą garść pokrajanego zielonego kopru z solą, odgotować usiekanego szczawiu, botwiny lub buraków czerwonych, ostudzić, włożyć trochę gęstwiny i część rosołu dla kwasu, śmietany 3/4 litra, trochę zim­nej przegotowanej wody, zmieszać to wszystko, a w miarę, jak będzie gę­sto lub kwaśno, rozrządzać rosołem lub śmietaną tak, aby zupa była biała i zawiesista. Na samym wydaniu włożyć kilka kawałków lodu, kilka jaj na gęsto ugotowanych i pokrajanych na cztery części, parę drobno skrajanych ogórków, kopę szyjek rakowych lub ugotowanej jakiej dużej ryby, a w braku ich cielęciny pieczonej, sarniny lub innej zwierzyny pokraja­nej w drobne podłużne paski.

Zamiast śmietany i wody można wziąć odpowiednią ilość rozbitego niezbieranego zsiadłego mleka.

Jeżeli są kalafiory lub szparagi, można je dodać w kawałkach, osobno ugotowane w wódzie i ostudzone.

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938 r.]