Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Krepie

22.05.2013 21:08
Krepie

Krepie, czyli chrust na śmietance

Składniki:

40 deka mąki, 3/4 szklanki cukru, 4 jaja, 2—3 łyżki masła, soli, 1/2 szklanki śmietanki, 3/4 kilo tłuszczu z masłem, cukru i cynamonu.

Sposób przygotowania:

40 deka białej przesianej mąki, 3/4 szklanki utłuczonego cukru, cztery jaja, parę łyżek roztopionego masła, trochę soli i śmietanki, zrobić na ciasto mniej tęgie niż na makaron. Rozwałkować płasko, krajać kółkiem na szerokie pasy, upleść według upodobania, usmażyć w gorącym maśle i wydać gorące i osypane cukrem z cynamonem.

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938 r.]