Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Nalewka agrestowa (2)

24.05.2013 16:45
Nalewka agrestowa

Sposób przygotowania:

Agrest dojrzały obrać na czysto i nasypać pełną baryłkę, nalać czystym spirytusem lub bardzo czystą mocną wódką i niech tak stoi pół roku. Potem scedzić spirytus przez flanelę, zlać do butelek, kładąc do każdej butelki dwie łyżeczki drobnego cukru i jedną dużą rodzynkę na pół przedartą, zakorkować i postawić na parę miesięcy, a potem używać na nalewkę do herbaty. Chcąc mieć lepszą nalewkę, po zlaniu z baryłki przecedzić, przegotować z cukrem, biorąc pół kilo cukru na trzy litry nalewki, przecedzić przez flanelę, jak ostygnie, zlać do bu­telek i mocno zakorkować. Można je używać zamiast wina.

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938]