Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Wodzianka z jagód i owoców

24.05.2013 16:55
Wodzianka z jagód i owoców

Białoruski sposób robienia wodzianki z różnych jagód i owoców.

Sposób przygotowania:

Wziąć 4 kilo jakichkolwiek dojrzałych jagód, wsypać do wielkiej butli. Odgotować i ostudzić dziewięć litrów wody, wlać na jagody do butli i dodać 1 1/2 litra dobrego spirytusu. Zawiązać butlę papierem, nakłuć szpilką postawić ją na słońcu na oknie na dwanaście dni. Na trzynasty dzień przecedzić przez sukienny worek, dodać 2 1/4 kilo cukru, wlać do czystej butli i obwiązawszy papierem postawić na słońcu na jedną dobę, a potem przecedzić przez sukienny worek i rozlać do butelek, zakorkować dobrze, obwiązać drutem lub dratwą, zasmolić i w piwnicy do piasku suchego wstawić. Po upływie dwóch tygodni można używać.

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938]

Komentarze (1)

24.08.2015 13:42
Wodzianka zawsze jest dobra. Ale taka z jagód i owoców? Muszę namówić moją Najdroższą, by mi upichciła. Ja w kuchni to tragedia.