Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Kompot z jabłek

24.05.2013 17:04
Kompot z jabłek

Kosowska kuchnia jarska.

Składniki:

5 jabłek

10 dkg. cukru

skórka z 1/2 cytryny

3/4 litra wody.

Sposób przygotowania:

Jabłka obrać, pokrajać na cząstki, wydrążyć i kłaść do zimnej wody, żeby nie sczerniały.

Zrobić syrop, dać okrojoną skórkę z cytryny i jabłka i ostrożnie gotować, żeby się nie rozgotowały na marmoladę. Następnie jabłka wyjmować na salaterkę, zalać pozostałym syropem i wynieść, aby ochłodły.

Kompot jabłkowy bardzo smakuje, gdy się go poda z dodatkiem innych owoców, można go więc mieszać z poziomkami, malinami, pomarańczami lub innemi surowemi owocami.

Uwaga: Zdrowsze są kompoty gotowane z nieobieranych owoców i bez wydrążania ziaren, zawarte są tam bowiem witaminy i olejki eteryczne. Gotuje się tak samo, jak obierane, ale przy jedzeniu łupkę i ogryzek wysysa się i wypluwa.

Życzymy smacznego!


Bibliografia

[oprac. Zuzanna Śliwa]

Komentarze (1)

15.10.2013 10:52
Bardzo lubiłem jak podobny kompot robiła moja mama. Można sobie przypomnieć smaki z dawnych czasów.