Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Uszka z jabłkami

26.12.2017 11:19
[attachment]uszka_z_jabłkami_m.jpg

Obrać 3-4 duże jabłka ze skóry, zetrzeć na tarce. Dodać cukier, cynamon, wanilię.

Ciasto tradycyjne, drożdżowe, może być z dodatkiem jajka lub bez.
Przygotowanie ciasta: 2 opakowania suchych drożdży, sypiemy do ciepłego mleka z cukrem I odstawiamy w ciepłe miejsce. Rozbić jajko, dodać 0,5 litra mleka, łyżkę oleju I trochę mąki (gęsta masa). Powoli połączyć z masą drożdżową, okryć ręcznikiem niech urośnie. Dodać cukier lub sól, zależy od nadzienia w przypadku jabłek na słodko. Ciasto zagniatamy dodając mąkę taky aby nie kleiło się do wałka.

(Ciasto trzeba wąchać w trakcie przygotowywania, jeśli za bardzo pachnie drożdżami trzeba dodać mąki)

(nad. Krystyna Zienkiewicz - Wilno)

[attachment]uszka_z_jabłkami_surowe_m.jpg

Tradycja polskich potraw świątecznych
Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece
wigilijnepotrawy