Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Cwibak (ok. 1905)

16.12.2009 15:44
I przepis
Zważyć 5 jaj całych i tyle ile zaważą wziąć cukru i tyle mąki. Żółtka z cukrem ubić do białości, wsypać mąkę, dodać 1 filiżankę pokrojonych migdałów, filiżankę rodzynek, wszystko to dobrze wymieszać.
Na ostatku dodać białka (5) dobrze ubite na pianę, lekko wymieszać i wstawić do pieca na 1/2 godziny. Nie poruszać aż się upiecze bo będzie zakalec.

II przepis
1/4 kg cukru, 4 całe jaja ucierać do białości, dodać 1/4 kg mąki i bakalii, dobrze wymieszać i upiec

[Bronisława Stecka]

* Cwibak jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych - Tradycja polskich potraw świątecznych
[skluczowe]wigilijnepotrawy