6281. Cwibak (ok. 1905)

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Cwibak (ok. 1905)

Postprzez Marcin » 16.12.2009

I przepis
Zważyć 5 jaj całych i tyle ile zaważą wziąć cukru i tyle mąki. Żółtka z cukrem ubić do białości, wsypać mąkę, dodać 1 filiżankę pokrojonych migdałów, filiżankę rodzynek, wszystko to dobrze wymieszać.
Na ostatku dodać białka (5) dobrze ubite na pianę, lekko wymieszać i wstawić do pieca na 1/2 godziny. Nie poruszać aż się upiecze bo będzie zakalec.

II przepis
1/4 kg cukru, 4 całe jaja ucierać do białości, dodać 1/4 kg mąki i bakalii, dobrze wymieszać i upiec

[Bronisława Stecka]

* Cwibak jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych - przejdź
wigilijnepotrawy
"Ateista - to ktoś wierzący w brak wiary, i twierdzący że wierzenie jest bez sensu"
Avatar użytkownika
Marcin
Administrator
Administrator
Lokalizacja: Kraków
Medale: 1
Pomoc techniczna (1)
Imię i nazwisko: Marcin Niewalda

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje