19757. Kutia - potrawa wigilijna

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Kutia - potrawa wigilijna

Postprzez iR3k » 05.12.2012

TRADYCYJNA KUTIA
składniki: szklanka ziaren pszenicy, szklanka maku, pół szklanki cukru pudru, aromat migdałowy, 4 łyżki miodu, 5 dag rodzynek, 5 dag migdałów, pół szklanki słodkiej śmietany
sposób przygotowania: pszenicę zagotować i odcedzić. Mak sparzyć i zemleć. Połączyć z pszenicą, rozpuszczonym miodem, cukrem pudrem i aromatem migdałowym. Następnie dodać posiekane bakalie i wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej podawać ze słodką śmietanką.



Jeden z tradycyjnych polskich przepisów wigilijnych - przejdź
wigilijnepotrawy
iR3k
Aktywny
Aktywny
Imię i nazwisko: Ireneusz

Odp: KUTIA - potrawa wigilijna

Postprzez Chris Krolikowski » 05.12.2012

Z braku pszenicy u nas w domu kutie robilo sie z ryzu. Pamietam, ze mak nalezalo zemlec 2 razy aby byl smaczniejszy.
Chris Krolikowski
Aktywny Animator
Aktywny Animator
Lokalizacja: Melbourne


Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje