1954. Pomidory solone - ok. 1920

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Pomidory solone - ok. 1920

Postprzez Marcin » 16.12.2008

Dojrzałe, średniej wielkości pomidory, obetrzeć sucho, ułożyć w kamienny garbku przycisnąć drewnianym denkiem i kamieniem, zalać zimną wodą przegotowaną z solą w stosunku półtora funta na 4 litry wody i postawić w zimnem miejscu. Od czasu do czasu gdy się pleśń pokaże na wierzchu zdjąć ostrożnie d i kamień obmyć czysto i z powrotem przełożyć. Przed użyciem pomidory wymoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie.

[Maria Jaroszewska]
"Ateista - to ktoś wierzący w brak wiary, i twierdzący że wierzenie jest bez sensu"
Avatar użytkownika
Marcin
Administrator
Administrator
Lokalizacja: Kraków
Medale: 1
Pomoc techniczna (1)
Imię i nazwisko: Marcin Niewalda

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje