29239. Baba muślinowa (starop.)

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Baba muślinowa (starop.)

Postprzez Genealogia Polakow » 26.03.2016

Wielkanocne święcenie pokarmów we dworze, m.in baba muślinowa (ta wysoka)Najwykwintniejsza z bab. Proces jej pieczenia był niezwykłym rytuałem, który dawał jedynie nadzieję na powodzenie. Delikatność bowiem owego ciasta powodowała, że łatwo mogło się nie udać. Przygotowywano najbielszą, przesianą mąkę, starannie wybrane jaja, masło. Zamykano i uszczelniano okna a po wyjęciu z pieca kładziono na puchowych pierzynach lub huśtało w płótnach aby stygły równo i delikatnie.

24 żółtka
30 dag cukru
6 dag drożdży
1/2 szklanki mleka, łyżka mąki, łyżeczka cukru (zaczyn do drożdży)
łyżka wanilii
10 dag masła

Wpierw nastawiamy zaczyn drożdżowy - do składników kruszymy drożdże i stawiamy cieple
Następnie żółtka wbijamy do emaliowanego naczynia dodają cukier. Naczynie to wstawiamy do większego naczynia z gorącą wodą i ubijamy trzepaczką aż całość zbieleje i zgęstnieje. Następnie dodajemy drożdże, ubitą na proszek wanilię, 25 dag lekko ogrzanej mąki. Ciasto ubijamy (ugniatamy) 30 minut w ciepłym miejscu . Następnie dodajemy roztopione masło i znowu ubijamy 30 min. Gdy ciasto urośnie do dwukrotnej objętości przekładamy je do wysmarowanej masłem, lekko ogrzanej karbowanej formy na baby i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Dopiero gdy wypełni całą formę po brzegi ostrożnie, bez jakichkolwiek wstrząsów wstawiamy do dobrze nagrzanego pieca. Czas pieczenia 60-70 min. Po tym czasie delikatnie wyjmujemy i kładziemy na pierzynę obracając co jakiś czas aby równo stygło, lub na płótno i chwytając z dwóch stron delikatnie huśtamy.

:arrow: Opowiadanie Marii Jaroszewskiej o pieczeniu bab we dworze na Kresach
:arrow: Tradycja polskich potraf świątecznych

wigilijnepotrawy
Avatar użytkownika
Genealogia Polakow
Kreator Forum
Kreator Forum
Lokalizacja: Kraków
Medale: 1
Uzyskanie dokumentów (1)
Imię i nazwisko: Biuro Poszukiwan GP

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje