29243. Baba szafranowa (starop.)

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Baba szafranowa (starop.)

Postprzez Genealogia Polakow » 27.03.2016

Jedno z najwspanialszych ciast wielkanocnych, niebanalne i w wyjątkowo "polskim stylu".

25 dag + 75 dag mąki
1/2 l mleka
8 dag drożdży
15 dag cukru
8 żółtek
4 białka
skórka z 1 małej cytryny
szczypta szafranu (namoczyć 3 godziny w kieliszku spirytusu i koniecznie przelać przez sitko)
mała łyżeczka soli
14 dag masła
10 dag rodzynek
3 dag cieniutko pokrojonej i usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej

Z drożdży, letniego mleka i 25 dag mąki robimy zaczyn i stawiamy w ciepłym miejscu aby wyrósł. Gdy to się stanie, dodajemy cukier, żółtka, białka, następnie mieszamy dokładnie resztą mąki, sól i wyrabiamy przez 30 min. Następnie dodajemy roztopione ciepłe masło, rodzynki, skórkę z pomarańczy i dalej wyrabiamy aż ciasto zacznie odstawać od ręki i miski. Formę wysmarujemy masłem i wkładamy tam ciasto, odstawiamy je do rośnięcia. Po tym czasie wstawimy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60 min.
Babę należy oprószyć cukrem pudrem lub polać białym lukrem.

:arrow: Opowiadanie Marii Jaroszewskiej o pieczeniu bab we dworze na Kresach
:arrow: Tradycja polskich potraf świątecznych

wigilijnepotrawy
Avatar użytkownika
Genealogia Polakow
Kreator Forum
Kreator Forum
Lokalizacja: Kraków
Medale: 1
Uzyskanie dokumentów (1)
Imię i nazwisko: Biuro Poszukiwan GP

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje