Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Makaron domowy

5.02.2011 22:49
To przepis moich Babć, mojej Mamy i mój:
20 żółtek posypać w misce płaską łyżeczką soli i dodać tyle (przesianej) mąki pszennej "ile zabierze".
Ani grama wody.
Dosypujemy powoli mąkę i szybko ale dokładnie wyrabiamy ciasto.
Ma być błyszczące i elastyczne. Szybko wałkujemy jak najcieniej, podsypując jak najmniej mąki na stolnicę, lekko podsuszamy (kilka minut) leciutko przesypujemu wierzch placka mąką, zwijamy rulon i kroimy jak najcieńsze niteczki. Rozrzucamy je po stolnicy do wysuszenia. Ugotowane od razu - tylko z masłem i ew. zrumienioną tartą bułeczką - to nieopisana rozkosz dla podniebienia.
Dodane do porządnego rosołu - nieopisane doznania smakowe.
Moja Babcia i Mama robiły najczęściej porcję z conajmniej 40 żółtek, suszyły "na wiór" i przechowywały w lnianych woreczkach.
Kto raz spróbuje - nie tknie już dobrowolnie żadnego innego "makaronu"