2005. Tort z nieobieranych migdałów (ok. 1920)

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Tort z nieobieranych migdałów (ok. 1920)

Postprzez EwaN » 20.12.2008

1/2 kg migdałów w łupkach, obetrzeć do sucha, zemleć w młynku. 10 białek utrzeć w tortownicy na gładko z 1/2 kg cukru, wsypać migdały, wcisnąć sok z 1 cytryny, dodać 2 łyżki mąki i podzieliwszy na 2 równe części upiec w dwóch tortownicach na średnim ogniu. Przełożyć kwaskową marmoladą (agrest, porzeczki) lub konfiturami. Polukrować.

[Bronisława Stecka]

Uzupełnienie: Generalnie jest to odmiana tortu bezowego, a więc z biciem piany i pieczeniem należy postępować zgodnie z regułami. Pianę najlepiej ubijać nie za sztywno i koniecznie nie w plastikowym naczyniu. Przy biciu unikać też choćby odrobiny tłuszczu (który zawsze zostaje na plastiku nawet po dobrym myciu). Pianę ubijać dodając po trochu cukru od momentu gdy białka nabiorą trochę powietrza. Piec najlepiej w piecu rozgrzanym na 250 stopni - 5 min., a potem skręcić na 120 i piec godzinę lub półtorej. Można nawet w połowie skręcić na 100 stopni i trzymać do trzech godzin. Tort musi wyschnąć z wierzchu, zachować sprężyste wnętrze. Migdały mielić jak drobno. Można stosować inne konfitury kwaskowe (np. gruszka z pigwą), konfitury sklepowe agrest+kiwi niszczą smak zbytnią słodkością a ostro zielony kolor nie jest przyjemny. Domowa konfitura agrestowa jest czerwono-brązowa. Doskonale nadaje się lukier kawowy, podkreśla smak. Lukier biały nadaje się doskonale wizualnie.

Z pozostałych żółtek można zrobić "piszingier" z "andrutów" wg przepisu staropolskiego - 10 żółtek, pół kg cukru utrzeć do białości, dodać kakao i półtorej kostki masła. Smarować andruty suto. Po wysmarowaniu koniecznie przycisnął deską z obciążeniem na parę godzin.

Jeden z tradycyjnych polskich przepisów wigilijnych - przejdź
wigilijnepotrawy
Avatar użytkownika
EwaN
Aktywny
Aktywny

Re: Tort z nieobieranych migdałów (ok. 1920)

Postprzez Marcin » 24.12.2008

IMG_9793.jpg
Wyśmienita rzecz - nie spodziewałem się że taka prosta i taka dobra !!
"Ateista - to ktoś wierzący w brak wiary, i twierdzący że wierzenie jest bez sensu"
Avatar użytkownika
Marcin
Administrator
Administrator
Lokalizacja: Kraków
Medale: 1
Pomoc techniczna (1)
Imię i nazwisko: Marcin Niewalda

Re: Tort z nieobieranych migdałów (ok. 1920)

Postprzez marina zaremba » 05.03.2010

Dear friend, I love cooking and want to try this recipe, I only speach a few words in polish, spanish is my first language, I have a translator from the internet, but it´s not perfect, and I cannot understand the recipe. I have the book "Polish Heritage Cookery" , but I could´t find it.
Maybe someone could translate it for me , in english is fine. The cake looks beautiful!!
Thanks, Marina.
marina zaremba
Zainteresowany
Zainteresowany
Lokalizacja: buenos aires argentina
Imię i nazwisko: marina zaremba petkus

Re: Tort z nieobieranych migdałów (ok. 1920)

Postprzez Marcin » 05.03.2010

"Ateista - to ktoś wierzący w brak wiary, i twierdzący że wierzenie jest bez sensu"
Avatar użytkownika
Marcin
Administrator
Administrator
Lokalizacja: Kraków
Medale: 1
Pomoc techniczna (1)
Imię i nazwisko: Marcin Niewalda

Re: Tort z nieobieranych migdałów (ok. 1920)

Postprzez Genealogia Polakow » 20.04.2017

tort_migd.jpg

Zbliżenie na tort - zielony kolor pochodzi od konfitury agrest+kiwi
Avatar użytkownika
Genealogia Polakow
Kreator Forum
Kreator Forum
Lokalizacja: Kraków
Medale: 1
Uzyskanie dokumentów (1)
Imię i nazwisko: Biuro Poszukiwan GP


Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje



cron